OM TOMATER

RØDE SUNDHEDS BOMBER
Tomater er sund og mager mad med kun ca. 100 kJ pr. 100 g. De strutter med C- og K-vitaminer, og når du spiser tomater, får du både E- og A-vitaminer, fibre og kalium.

LYCOPEN
Det er et stof, der hedder lycopen, der giver tomaterne den røde farve. Lycopen er en antioxidant, der har en masse gode egenskaber for helbredet. Specielt mener man at lycopen kan være med til at mindske risikoen for kræfttyper som prostatakræft.
Tomater har et meget højt indhold af lycopen. De indeholder mere lycopen pr. gram end nogen andre frugter eller grønsager, og lycopen forsvinder ikke ved opvarmning, så jo flere tomater du bruger og des mere tomaterne er koncentreret eller kogt ind i fx en sauce, jo mere lycopen indeholder retten.

FRA PERU TIL EUROPA

Tomaten stammer oprindeligt fra Peru, men blev med tiden mere udbredt i Mellemamerika, hvor den blev tæmmet og avlet som almindelig afgrøde.

I 1500 tallet blev den indført i Europa af spanierne, men der gik tid inden tomatplanten blev dyrket for at spise frugterne og ikke bare som prydplante. Tomaten er medlem af natskyggefamilien som fx kartoflen, og man mente i mange år at både kartofler og tomater var giftige. Det var først i 1700 tallet at tomaten tøvende tog sit indtog i køkkenerne verden over. I dag er de begge blandt de mest dyrkede grønsager i verden, og de er langtfra giftige. Tvært i mod er tomater sunde og har gode egenskaber, der er gavnlige for helbredet.