Hovedretter


Caroigiano al Cobbe

Opskrift:
4 pers.

4 store Katrine og Alfreds tomater
persille
3 fed hvidløg
rosmarin
olivenolie
Parmasan-ost (frisk - klar til at blive revet)

* Der skæres et kors ½ igennem tomaterne
* Persille, hvidløg, en lille håndfuld frisk rosmarin, salt & peber, olie blendes/foodprocesses til en fast ikke-flydende (men ikke for tør) pesto.
* Fyld pestoen i tomaterne (gør evt. plads ved at "tømme" tomaten halvt)
* Drys friskrevet parmasan over tomaten - evt. lidt tørret oregano

Sættes i ovnen på 200c til paramasanosten er gylden

Serveres som tilbehør til hovedretter


Fyldte tomater

Opskrift:

Skær toppen af det ønskede antal tomater. Udhul dem og hak indmaden (hæld væden fra). Hak squash, løg, hvidløg og frisk basilikum. Steg tomatindhold, løg, hvidløg og squash kort og ved lav varme (skal bare lige tage "råheden"). Bland frisk basilikum, salt, peber og paprika i og fyld i tomaterne. Drys med ost og læg "låget" på. Bag i ovnen ved ca. 200 i ca 10-15 min.


Fyldte tomater med bulgur og fetaost

Ingredienser:

8 tomater
2 dl bulgur eller tilsvarende mængde løskogte ris
3-4 bladselleri stilke
1 mellemstort løg
2 spsk olie eller smør
3 spsk hakket persille
salt og peber
100 g fetaost


Fremgangsmåde:

Skær et låg af tomaterne og tag tomatfyldet ud med en teske. Pres det gennem en sigte.
Hæld koghedt vand på bulguren og lad den trække en halv times tid.
Svits fintsnittet bladselleri og hakket løg ganske kort i fedtstoffet.
Bland det i den afdryppede bulgur og tilsæt lidt af tomat væden sammen med hakket persille. Smag til med salt og peber.
Kom et lille stykke fetaost i tomaterne, kom bulgurfyldet i og slut med lidt feta. Læg tomatlåget på og sæt tomaterne side om side i et smurt, ovnfast fad. Kom lidt smeltet smør eller olie over dem og kom dem i ovnen ved 225 ° i 15-20 min.

Serveres med brød.


Fyldte tomater med bøffelmælks-mozzarelle

Opskrift:
Man skærer toppen af 4-6 godt modnede tomater og skraber kernerne ud med en ske. Derefter blander man et fed presset hvidløg, fintskåret basilikum, en smule olivenolie, lidt ristede og hakkede pinjekerner samt en god klump frisk bøffelmælks-mozzarella skåret i tern. Blandingen fyldes i de udhulede tomater. Tomaterne sættes i en 200 grader varm ovn til mozzarellaen smelter. Spises som tilbehør.


Fyldte tomater med grønne ris

Opskrift:

4 pers.

100g. risottoris,salt,4 store Katrine og Alfred tomater,2spsk.Olivenolie ,½ bk. finhakket basilikum, + hele blade til pynt,2 spsk. finhakket bredbladet persille,2spsk. friskrevet parmesanost, 1 fed finhakket hvidløg, friskkværnet sort peber.


Bring en grydefuld vand i kog, tilsæt ris og salt, lad risene simre 10 min. til de er halvfærdige. hæld vand fra risene og lad den dryppe af. Forvarm ovnen til 175gr. Smør et ildfast fad som lige rummer 4 tomater. Skær de øverste 1-1½ cm af hver tomat (de bruges til låg) læg en si over en skål og skrab forsigtig indholdet ud af tomaterne, stil tomaterne i det smurte fad. Rør omhyggeligt siet tomatsaft, olivenolie, basilikum, persille, parmesanost, hvidløg, og peber i risene. fordel fyldet i tomaterne, læg lågene på. Bag tomaterne i ovnen ca. 20 min til risene er møre. Tag fadet ud og server straks, gerne med godt Italiensk Ciabatta- eller focacciabrød til. velegnet som forret,frokostret eller efter en biograftur. Server en god chianti til.


Gratineret tomatfyldte svampe

Opskrift:

6-8 store champgioner eller portobello svampe
2-3 solmodne tomater
god gratinerings ost
diverse kryderier

Vask og rens svampene, tag evnt. stok ud, uden at ødelægge hatten.
Skær stokke og tomater i fine stykker og bland, så der er mest tomat.
Smag til med salt og peper, oregano eller hvad man foretrækker.
Læg svampende i et ilfast fad og fyld dem med tomat blandingen.
Drys med gratinerings osten, evt. krydderier.
Sættes i ovnen ved ca 200 grader til osten er gylden og sprød.

God som en lille forret eller tilbehør.


Langtidsbagt tomat med krydderpølse på bund af squash og røget laks

Til 4 personer
4 modne tomater • 40-50 g hakket Chorizo-pølse (chili pølse) • 1 bdt. hakket basilikum • 4 spsk. jomfruolivenolie • lidt smuldret brød (brødkrumme) • lidt revet ost • 2 fed hvidløg • lidt sukker • salt og kværnet peber
1. Toppen skæres af tomaterne, de udhules, og indholdet og låget hakkes.
2. Lægges i en skål og blandes med pølse, olie, basilikum, brødkrumme, hvidløg, lidt sukker, salt og peber. Fyldes i tomaterne, der toppes med lidt revet ost. Sættes i ovn ved max. 100° i min. 1 time. Jo lavere varme, jo længere bagetid, jo bedre smag.

Tallerkenanretning:
1 squash 200-300 g • 1 lille finthakket løg • 2-3 spsk. citron • 4 spsk. jomfruolivenolie • krydderurter efter smag, f.eks. persille, dild, basilikum, estragon m.m. • salt og kværnet peber • 8 skiver nyrøget laks
1. Squashen halveres, skæres i tynde skiver og lægges på et fad.
2. Olie og citronsaft, salt og peber piskes til en cremet konsistens og hældes over squashene.
3. Squash og laks lægges taglagt på tallerkenen. Det finthakkede løg og krydderurter fordeles hen over.
4. Når tomaterne er færdige og velduftende, anrettes de på de marinerede squash-laks, og et godt landbrød serveres til.


Mexikanske æg

Opskrift:
1 æg pr. pers.
Tomat i tern
Løg i tern
Chili, meget fint hakket

(Forholdet er ca 2 tomater og 1 løg pro pers.)

Man tager en stegepande i en passende størrelse (æggene slås ud i lidt mindre størrelse end alm. spejlæg) og skærer tomat og løg så det fylder panden op ca. 2/3. Løgene ristes blanke i olivenolie, tomat og chili efter smag kommes på. Det koger ca 5 minutter hvorefter der laves små fordybninger i massen. Æggene slås ud i fordybningerne, et pr. fordybning. Der lægges låg på og retten koger til æggene er smilende. - Der kan eventuelt lægges en skive ost over hvert æg de sidste 5 minutter.
Retten kan nydes som tilbehør til hvad-som-helst, - som selvstændig ret, morgen, middag eller aften. - Eller, med masser af chili, som tømmermandskur.


Ovnret med tomater

Opskrift:

500g. kartofler, 5 store tomater, 2dl. olie, 1 bdt. persille, 3fed hvidløg, salt, peber.
1. skyl og skær katoflerne i skiver.
2. skyl og skær tomaterne i skiver.
3. skyl og hak persillen.
4. bland de øvrige ting sammen.
5. læg kartofler og tomater skiftevis i et ildfast fad.
6. tilsæt de øvrige ingridienser.
7. bages i ovnen ved ca.200 grader i ca.1 time


Pasta med tomater, hvidløg og basilikum

ingredienser:
3 skalotteløg
2 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
2 dl piskefløde
8 solmodne tomater
frisk basilikum
salt og peber
400 g frisk pasta

Tilbehør:
parmesanost
brød

Fremgangsmåde:
Hak løg og hvidløg fint. Svits løgene i olien i 3 min.
Tilsæt fløde og kog op.
Halver tomaterne, fjern kernerne og skær tomaterne i strimler.
Vend tomatstrimlerne i saucen og smag til med frisk basilikum, salt og peber.
Kog pastaen som angivet på emballagen og vend den i saucen - server med parmesanost og brød.


Spaghettikage med tomater og bacon

Opskrift: Til 4 personer:
400g lang spaghetti
150g bacon
100g revet mozzarellaost
2-3 store Katrine & Alfred tomater
25g smør

Bechamelsauce:
50g margarine
50g mel
3,5 dl mælk
3 kviste frisk timian evt. tørret
salt
evt. hvidløg efter ønske


Tomat - auberginefad

2 personer.

1 stor aubergine
4 tomater
rasp
100 g revet ost
olivenolie
salt
peber

auberginen skæres i ca. 1 cm tykke skiver på tværs og brunes let på panden i olie. Tomaterne skæres i skiver og stilkfæstet fjernes. Rasp, lidt salt og peber blandes. Et lille ovnfast fast smøres med olie, drysses med rasp og auberginer, tomater, rasp og ost lægges lagvis i fadet. Øverst sluttes af med lidt ost. Faddet stilles i ovnen i ca. 30 min. ved 175 grader c.


Tomat Fondue

Opskrift:
500g Katrine & Alfredtomater
salt og peber
½tsk Basilikum
1 fed Hvidløg
50g smør
1 glas tør hvidvin
100g reven emmentaler
eller Gruyere ost
daggammelt hvedebrød
i store terninger

Flå tomaterne og tryk kærnerne ud.
Hak dem groft.
svits dem i smør i en gryde ca. 5 min.
Tilsæt vin og ost, presset hvidløg og krydderier.
Rør til osten er smeltet.
Dyp brødterningerne i fonduen


Tomat og kartoffel under parmesan-dyne med røget sild

Til 4 personer
6 godt modne tomater skåret i skiver • 400 g kogte, faste pillekartofler skåret i skiver • 1 æg • 40 g revet parmesan • 2 tsk. dijon-sennep • 1 bdt. hakket purløg • 6 spsk. fløde • salt og kværnet peber • 4 nyrøgede sild
1. Kartofler og tomater lægges lagvis i et ovnfast fad, og krydres.
2. Æg, parmesan, dijon-sennep, purløg og til sidst fløde røres sammen. Smages til med salt og peber. Hældes over kartoflerne og tomaterne.
3. Sættes i 180° varm ovn 10-12 min.
4. De røgede sild skæres fra benene til fileter og serveres til med lidt groft rugbrød.


Tomat/agurk/skinke salat

Opskrift: Til en person.
En stor tomat (eller flere cocktailtomater) skæres i små stykker og lægges i en skål. Heri blandes et stort stykke agurk i tern svarende til mængden af tomat (grøn squash er også godt) endvidere skinkestykker i tern og rødløg i tern. Det hele blandes med hytteost i passende mængde. Krydder med peber og evt. lidt salt - pynt til sidst med karse, brøndkarse, purløg el. anden krydderurt. Spis dertil et stort stykke groft rugbrød uden smør! Guf!


Tomater med grøntsagsfyld

Opskrift:
Min opskrift er meget enkel: Denne kan bruges som tilbehør til f.eks. en steg eller i det hele taget til en ret, der mangler lidt farve og lidt "sprudlen"...

Til 6 personer bruges;

- 12 Katrine & Alfreds tomater
- 1 bakke champignoner
- 1 rød eller grøn peberfrugt
- 1 løg
- evt. 2 fed hvidløg
- soya
Salt, peber og blandingskrydderi

Blancher tomaterne, skær toppen af, ikke for meget! Udhul dem med en teske. Indmaden skal ikke bruges. Hak herefter alle


Tomat-røræg med ovnbagt cocktailtomat på kogt skinke

Til 4 personer
4 godt modne tomater • 4 æg • 4 spsk. piskefløde • 1 lille, finthakket løg • 25 g rigtigt smør • 1 bdt. finthakket purløg • salt og kværnet peber • 4 x 3-4 cocktailtomater på stilk • lidt revet parmesan • lidt timian • 1 fed hvidløg • 8 skiver kogt skinke (evt. spegeskinke)

Tallerkenanretning:
1. Tomaterne ridses, dyppes i kogende vand, og skindet fjernes - hakkes groft.
2. Smørret smeltes i en gryde uden at brune, løgene tilsættes og simrer, til de er bløde. Tomaterne tilsættes.
3. Æggene piskes let sammen med fløden og krydres, hældes over løg og tomater. Der skrabes let med en dejskraber over svag varme - men pas på ikke at røre for meget i æggemassen, så bliver den tør.
4. De små cocktailtomater sættes på et ildfast fad og der skæres et lille snit i skindet. Drysses med lidt parmesan, frisk timian og lidt knust hvidløg, salt og peber.
5. Bages i 180° varm ovn i ca. 5 min.
6. Et par skiver skinke lægges i bunden af en tallerken, en pæn skefuld røræg anrettes på skinken med de lune cocktailtomater på toppen. Lidt godt brød serveres til.


Tærte med tomater og gedeost

Opskrift.
Ingredienser :
Fuldmodne tomater - mild gedeost og zucchini og tærtedej.
Smør et tærtefad - fordel zucchini og tomater i skiver og drys reven gedeost henover."Smag" til med salt, peber og timian . Læg tærtedejen henover som låg og tryk godt ned i siden.
Bag tærten i ovnen på ca. 180 grader i en halv time til den er gylden og vend den ud på et fad så toppen nu er bund.