Supper


Chilistærk tomatsuppe med abrikoser

Ingredienser:

100 g løg
4 fed hvidløg
3 spsk olivenolie
3 stilke bladselleri
250 g tomater
100 g abrikoser
1/2 tsk knust tørret chili
2 spsk hakkede mynteblade + ekstra til drys
ca. 1 l grønsagsbouillon
50 g trådnudler

Fremgangsmåde:

Hak løg og hvidløg og svits dem i olien, indtil de er klare. Skær bladsellerien i tynde skiver, hak tomater og abrikoser og tilsæt de tre ting sammen med chili og mynteblade. Svits endnu et par min.
Hæld bouillinen ved , tilsæt et drys salt og lad suppen simre under låg 20-30 min. Kog nudlerne med de sidste 5-6 min.
Smag til og server suppen med frisk mynte


Forfriskende tomatsuppe med krydderurter

Dejlig på varme dage.
4 Personer.

1 kg. modne tomater
1 stort løg
1 fed hvidløg
1 bdt. persille
1 bdt basilikum
1 kvist frisk timian
2 spsk olivenolie
salt, peber
Ristede brødterninger (kan købes færdige)

Tomaterne skylles, tørres og deles i kvarte. Kærner og stilk fjernes.
Løg og hvidløg pilles. Løgene deles i kvarte.
Alt blendes og olivenolie tilsættes.
Stilles i køleskab nogle timer inden servering.
Serveres med brødterninger.


Frisk tomatsuppe

Opskrift:


100 g løg
2 fed Hvidløg
100 g kartofler
25 g smør
450 g Katrine & Alfred tomater
1 lauerbærblad
4 spsk koncentreret tomat puré
4/3 L hønsekødssuppe
1-2 dl fløde
1 tsk salt
½ tsk salt
½ tsk peber
måske lidt basilikum

Hak hvidløg, løg og kartofler. Svits blandingen i smørret til løgene er klare. Tilsæt de ituskårne tomater, lauerbærblad, tomatpuré og suppe. Kog den. Blend suppen, tilsæt fløde, salt og peber. Kog suppen op og smag til.


Jordslokkesuppe med friske tomater

Opskrift:

½ kg jordskokker
2 løg
15 g margarine
6 kogte, flåede og hakkede tomater
1 fed presset hvidløg
1 l bouillon
½ tsk salt
peber
1 dl fløde

Jordskokkerne skæres i skiver, løgene i terninger.
Grønsagerne svitses i en gryde i margarine. Tomater, bouillon, hvidløg,
salt og peber tilsættes.
Suppen småkoger under låg ca. 20 min.
Det er en god ide, at blende suppen.
Smages til med salt og peber og tilsættes fløde.
Server crouton'er og krebsecreme til.
Krebsecremen laves ved at piske ½ piskefløde og ½ 38% creme fraiche
sammen med citronsaft, salt og peber.
Til sidst vendes fint hakkede krebsehaler og dild i, må gerne strække et
par timer.


Kold tomatsuppe gazpacho

Opskrift: (2 personer)


1/2 kg Katrine & Alfred tomater
300 g agurk
1 rød peberfrugt
50 g renset løg
2 fed hvidløg
2 spsk olivienolie
3 spsk lys vineddike
Salt og peber
Sukker
1 tsk paprika
1 1/2 dl knust is
Evt et par permynteblade

Skold tomaterne og skær dem i mindre stykker. Skær agurkerne i kvarte og fjern kernerne. Skær agurken i mindre stykker. Rens peberfrugten og skær den i mindre stykker. Hak løg og hvidløg groft. Kom alle grøntsager i en blender eller food-processor. Tilsæt evt mynte. Blend ikke for længe, der skal være lidt klumper i. Hæld suppen i en skål og rør olie, edike og krydderier i. Sæt skålen i køleskabet i nogle timer. Ca 20 min før servering tilsætte is. Smag suppen til med krydderier. Serveres med hakket æg og ristet hvidløgsbrød.


Kold tomatsuppe med basilikumsorbet

Opskrift:

TOMATSUPPE
5 modne tomater i mindre stykker
1 spsk tomatpuré
2 dl grøntsagsfond
50 g sukker
Det hele gives et opkog, presses gennem en sigte, smages til med salt/peber og køles af.
BASILIKUMSORBET
2 dl tør hvidvin og 100 g sukker varmes forsigtigt til sukkeret er smeltet og afkøles derefter. 1½ dl danskvand tilsættes. 10 g frisk basilikum og 1½ dl limesaft blendes og det hele røres sammen.
Massen fryses til en grødet konsisten, og heri vendes en stiftpisket æggehvide. Fryses herefter til passende konsistens.
Suppen anrettes i en suppekop, der har været i fryseren. I midten lægges en kugle sorbet og rundt om kuglen "dryppes" lidt creme fraiche. Der pyntes med et friskt basilikumsblad.


Tomat-gulerodssuppe

Opskrift:

300 g. gulerødder
1 løg
400 g. tomater
Evt. 1 fed hvidløg
2 tsk. grønsagsbouillon-pasta
½ liter vand
10 g. smør
Friskkværnet peber

Tilbehør: Creme fraiche eller youghurt, klippet purløg og flutes.

Gulerødder, løg og tomater skæres i mindre stykker og koges sammen med de øvrige indgredienser ca. ½ time.
Vandet hældes fra men gemmes.
Grønsagerne pureres i blender eller foodprocessor, hældes tilbage i gryden og bringes i kog med grønssagsvandet.
Smørret tilsættes.
Suppen smages til, er suppen for tyk, spædes den med mere vand.


Tomatsovs der kan bruges til alt

Opskrift:

Katrine & Alfred tomater som skæres i små stykker
1 løg
2 fed hvidløg
1 peberfrugt
krydderier efter smag (oregano,bacilikum,timian,paprika m.m.)
evt. 1 chilifrugt skåret i små stykker
1 grønsagsterning
1-3 spiseskefulde cheesy smøreost naturel

Lad sousen simre indtil alt er kogt rimeligt sammen og tilføj derefter ost til man syntes den er cremet nok.
Serveres til pasta, kartofler, ris, fisk, kylling m.m.

Er der andre grøntsager man kan lide kan de sagtens bruges. Find en krydderisammensætning der passer lige til jeres familie eller dig.


Tomatsuppe

Opskrift:

4 store fuldmodne tomater
2 spsk olivenolie
1 løg, finthakket
1 fed hvidløg
1 lille rød peber
1 ltr. hønsebouillon
60 g. tomatpure
1 tsk. sukker
15 g. friske basilikumblade

Tomaterne koges i 1-2 min. og skindet trækkes af. Varm olien i en gryde og steg løg, hvidløg og rød peber. Tilsæt tomaterne og steg videre i ca. 10 min.
Tilsæt bouillon, sukker, salt og peber. simre i ca. 15 min.
Lad suppen køle af før den blendes til den bliver cremet. Kom suppen tilbage i gryden og varm den op igen.
Der kan evt. tilsættes pasta.


Tomatsuppe med bacon

Opskrift: Tomatsuppe med bacon

Ingredienser
7-10 tomater
1 løg
200 g bacon
2-3 dl vand
salt, peber, oregano

Fremgangsmåde:
Tomater flåes (1 min i kogende vand). Løg skæres i tern og svitses. Bacon skæres i tern og svitses med løget. De flåede tomater skæres i mindre stykke og tilsættes sammen med vand.
Lad suppen koge i 15 min. Smag til med krydderier.

Suppen er pragtfuld som den er, men den kan også sies.